2015. október 14., szerda

FOSZLÓS CITROMOS - MÁKOS KALÁCS

Tegnap megláttam Gabriellánál ezt a receptet és ma délelőtt muszáj voltam elkészíteni. 
Nagyon finom!! :)




Hozzávalók: 
  • 30 dkg finomliszt
  • 3 ek. kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 1.5 dl tej
  • 10 dkg puha Liga
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csipet só


A töltelékhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1.5 dl tej
  • 2 ek. méz
  • 3 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

Tetejére:
  • 1 tojássárgája cseppnyi vízzel elkeverve



Langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttattam  az élesztőt. A lisztet összekevertem a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadta a vajat, a tojások sárgáját, melyekkel összemorzsoltam a tésztát, végül hozzáadtam az élesztős tejet os és alaposan összegyúrtam a tésztát. Jó lágy legyen (ha nem érezzük elég lágynak akkor tehetünk még bele egy pici langyos tejet). Egy lisztezett tálba beletettem, letakartam és meleg helyen a duplájára kelesztettem. Kb. 30-40 perc.

A töltelékhez a tejbe beletettem a cukrot, mézet, mazsolát, citrom reszelt héját, felforrósítottam (nem kell forralni, csak felmelegíteni), lehúztam a tűzről és belekevertem a mákot is. 

A kinyújtott tésztát enyhén átgyúrtam, majd két cipóra osztottam. Egyenként téglalap alakúra és kb 5 mm vastagra kinyújtottam és megkentem a töltelékkel. Feltekertem mint a bejglit és összefontam őket.

Egy kivajazott és lisztezett kalácsformába helyeztem a tésztát, hagytam még kelni, kb 15 percig, majd a tetejét megkentem  tojássárgájával.  Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40-45 perc alatt készre sütöttem. Ha megsült, 5 percet pihentettem a formában majd egy rácsra tettem, és azon hagytam kihűlni.








Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Legszívesebben én is már most megcsinálnám, de hétvégén jönnek a gyerekek szülinap, névnap más sütemény van tervezve. Bár gondolom ez is elfogyna:-)) Majd meglátom ahogy az erőm engedi!